Ismét segít a Zalaegerszegi Viva Plazma

Novemberben az egészségügyi felsőoktatást támogatják

Megalakulása óta a Zalaegerszegi Viva Plazma számos alkalommal bizonyította, hogy nem csupán fizikai értelemben vesznek részt a megyeszékhely életében és fogadják plazmaadóikat, de odafigyelnek szűkebb környezetükre, s ahol tudnak, ott segítenek. Novemberben a Zalaegerszegi Egészségügyi Főiskolai Képzésért Alapítvány mellé álltak, és mintegy 100 ezer forintnyi adománnyal támogatták működésüket a Feltalálók Világnapjához kapcsolódó rendezvényükön.

–  A megyeszékhelyi plazmaadó központ már második alkalommal támogat minket – mondta el lapunknak dr. Császár Gabriella, az alapítvány vezetője –, s rajtunk keresztül a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központját. Itt két szakirányt, az ápolás és betegellátást, valamint a gyógytornász ergo terapeuta szakot emelhetjük ki, utóbbi eszköztárát szeretnénk bővíteni a most kapott pénzből.
Dr. Császár Gabriella, a képzési központ vezetője ismertette, a károsodással és fogyatékossággal élő emberek segédeszköz ellátását, illetve egyszerűbb konyhai, fürdőszobai eszközök beszerzését tervezték, mivel a képzés során nagyon fontos, hogy hallgatóik ezekekkel is megismerkedjenek.

Móricz-Horváth Ágnes, a Viva Plazma centerkoordinátora az adomány átadása kapcsán kiemelte, céljuk, hogy hosszú távon dolgozzanak együtt a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjával. Az oktatási intézmény tervei között szerepel 2023-ban egy nagyszabású rendezvény, melyen szeretnék, ha a plazmaadó központ is képviseltetné magát.

A centerkoordinátor kiemelte, fontos számukra, hogy minél szélesebb körben bővítsék a lakosság tudását a plazmaadás fontosságáról, arról, hogy a vérplazmának egyedisége adja különlegességét, hiszen több olyan létfenntartó és életmentő gyógyszer alapanyaga, melyek e nélkül nem készülhetnének el.

Ugyancsak a Feltalálók Világnapjához kapcsolódó rendezvényen köszöntötték immár nyolcadik alkalommal rendszeres plazmaadójukat, Sebrek Dánielt, aki egyedülálló módon minden plazmaadásért kapott összeget jótékonyságra használ fel.

–Május óta adok rendszeresen vérplazmát. Az ezért kapott pénzt pedig felajánlom egy ugyancsak jó cél érdekében, hiszen számomra maga a plazmaadás is lelkiismereti kérdés. Vannak olyan embertársaink, akik ilyen vagy olyan okoknál fogva rászorulnak a plazmából készült gyógyszerkészítményekre, ezek előállításához pedig aki tud, kell, hogy segítsen.

Sebrek Dániel a plazmaadóként kapott összegeket a gyermekvédelem területének támogatására fordítja, ezzel is példát mutatva embertársainak.
A vérplazma adása veszélytelen folyamat, ugyanakkor amellett, hogy rendszeres jövedelem kiegészítést nyújt az adományozóknak, egyúttal folyamatos egészségügyi ellenőrzést is jelent számukra.

A vérplazma egy olyan, csak az emberi testben megtalálható vegyület, ami elengedhetetlen összetevője több életmentő gyógyszernek, amikkel például hemofíliás, vagy súlyos égési sérült betegeket gyógyítanak. Segítsen Ön is, legyen rendszeres plazmaadó!

Tudjon meg többet a https://zalaplazma.hu/ weboldalon, vagy a https://www.facebook.com/zalaplazma/ facebook oldalon. Vagy hívjon minket a 0670-6544990-es telefonszámon. December 31-ig minden új plazmaadó 25 ezer forintos költségtérítésben részesül.

(x)