Az országban elsőként vehették át falugondnoki oklevelüket

Mintegy 22 képzett falu- és tanyagondnok vehette át sikeres vizsgájáról szóló oklevelét kedden a Megyeháza Deák termében. A Zala Megyei Önkormányzat által szervezett és bonyolított oktatás az első ilyen jellegű foglalkozás volt az országban.

 

Az oktatás júniusban kezdődött meg a 22 hallgató számára, akik júliusban úgy elméleti, mint gyakorlati képzésben is részesültek szakoktatóik által.

Az egyedülálló foglalkozás elindításának egyik mozgatórugója az volt, hogy míg 2020 januárja előtt a 600 fő alatti lélekszámú települések igényelhettek falugondnoki szolgáltatás működtetéséhez állami támogatást, addig a kormány döntése értelmében 2020. január 1-jétől 800 főre emelte a lélekszámot, illetve majd 2022-től 1000 főre emeli a határt.

A falu és-tanyagondnoki szolgálatok célja, hogy enyhítse az apró falvak, a külterületi és tanyasi lakóhelyek intézményi hiányából eredő hátrányait és olyan szakemberekkel lássa el a településeket, akik valósi segítséget nyújthatnak környezetüknek.

A keddi oklevélátadáson dr. Andráczi-Tóth Veronika, a vizsgabizottság elnöke gratulált elsőként a most végzett gondnokoknak, hangsúlyozva, mindannyian büszkék lehetnek tudásukra, magas színvonalú képzettségükre. Mint fogalmazott, a „tanulók” átfogó képet kaptak arról, hogy mi a falugondnokok és tanyagondnokok gyakorlati feladata, s milyen elméleti tudással kell rendelkezniük ahhoz, hogy minden rászorulónak teljes körű segítséget tudjanak nyújtani.

Az elnök úgy fogalmazott, a vizsga során felemelő volt együtt gondolkodni a képzésen részt vevőkkel minden, a jövőbeli feladatukat érintő kérdésben.

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, ez volt az első alkalom az országban, hogy falugondnokokat képeztek. Hozzátette, kitűnő emberek vizsgáztak most, így biztos benne, hogy feladatukat példaértékűen végzik majd a jövőben. Az elnök a jövőre nézve elmondta, a következő esztendők során nem csupán évenkénti falugondnoki képzést szeretnének indítani, de azt is tervezik, hogy évente két alkalommal, a jogszabályi változások áttekintése miatt, összehívják a gyakorló falugondnokokat egy tapasztalat-, és információcserére.

Sárvári Viktória